2024-04-22

Художник Микола Маценко проведе відкриту лекцію з історії мистецтва і майстер-клас «Український сувенір»

24 квітня о 10:00 у Центрі сучасного мистецтва Полтавської політехніки відбудуться лекція та майстер-клас відомого художника Миколи Маценка «Український сувенір», присвячені картині Казимира Малевича «Чорний квадрат». Митець розповість про значення твору, його важливість для історії мистецтва та проведе майстер-клас зі створення Чорного Квадрату.

Художник Микола Маценко проведе відкриту лекцію з історії мистецтва і майстер-клас «Український сувенір»

Український художник, автор живопису, графіки, інсталяцій, скульптур, перформансів, один із представників «Нової української хвилі», співзасновник та учасник творчого об'єднання «Нацпром» Микола Маценко зустрінеться зі студентами Полтавської політехніки у Центрі сучасного мистецтва.

Просвітницький арт-проєкт «Український сувенір» є продовженням акції «В кожну хату – по квадрату!», яку Микола Маценко започаткував у 2005-2006 рр.

На думку художника, «Чорний квадрат» – це своєрідний портал, здолавши який можна ввійти до безмежного світу сучасного мистецтва.

«У мистецтві існує всього дві загальновідомі ікони – «Джоконда» Леонардо да Вінчі та «Чорний квадрат» Казимира Малевича. І якщо щодо позитивного сприйняття першої картини існує безумовний консенсус, то друга ось уже ціле століття є предметом гострих дискусій не тільки і не стільки у вузьких колах фахівців, скільки серед широких верств суспільства. «Квадрат» не залишає байдужими нікого: починаючи від простого робітника і закінчуючи академіком. Його існування не тільки спонукає до холодного аналізу, а й викликає бурю емоцій. Особливо серед людей далеких від мистецтва. Якщо бути зовсім чесним, то слід визнати, що головним збуджуючим чинником є далеко не естетичні якості картини, а фінансове питання. Людей найбільше хвилює: «Чому така проста річ коштує мільйони? Адже я й сам так можу!» Дійсно, кожен так може. Особливо через сто років. Що, власне, я і демонструю своєю акцією і закликаю приєднуватись до неї якомога більше охочих», – прокоментував Микола Маценко акцію у Мистецькому Арсеналі.

Усі охочі зможуть відвідати лекцію і взяти участь у виготовленні «українського сувеніру» ‒ Чорного Квадрату.

Нагадаємо, за підтримки благодійної організації "Благодійний фонд Козицького" у Полтавській політехніці відкрилась персональна виставка відомого українського художника «Тістол–Крим», а в Миргородському фаховому коледжі ім. М.В. Гоголя творці айдентики «Мазепа-фесту» відкрили спільну виставку «Той Миргород – Нацпром» і  відновлено роботу кабінету дипломних робіт випускників.

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»